Kalvo josta näkee ulos mutta ei sisälle - Peilikalvo
Kalvoa, jonka läpi näkee ulos mutta ei sisälle, kutsutaan peilikalvoksi. Kalvo toimii edellä mainitun mukaisesti aina siihen tilanteeseen saakka, kunnes ulkona on pimeää ja sisällä valot päällä. Kun valon määrä sisällä on suurempi kuin ulkona, kääntyy kalvon peilaavuus hieman myös sisälle päin ja tällöin ulkoa näkee sisälle. Jos haluat pysyvän ratkaisun, jossa kalvon läpi näkee ulos, mutta ei sisälle, pitää talon ulkopuolella olevan valaistuksen olla kunnossa. Esimerkiksi hämäräkytkimen ja kellon avulla toteutettu ulkovalaistus voi jo tuoda ulkopuolelle riittävän määrän valoa, jolloin peilikalvon peilaavuus ulkona säilyy ja ulkoa ei edelleenkään näe sisälle kalvon läpi.
Alta näet (liikuttamalla kuvan keskellä olevaa “slaideria”), miten kirkkaan lasin alkuperäiset heijastukset lisääntyvät, kun päälle asennetaan peilikalvo. Huomaa, että esimerkisi ylhäällä hyllyllä olevat kuormalavat näkyvät edelleen hieman peilikalvon läpi. Tämä johtuu siitä, että kalvon takana on valoa.
Näkösuoja oveen tai ikkunaan
Näkösuojakalvot ovat niin monipuolisia, että niiden käytöstä on hankala kirjoittaa vain yhtä palvelusivua. Tämän tekstin tarkoituksena on antaa esimerkkejä näkösuojakalvojen eri käyttökohteista.
Näkösuoja ulko-oveen
Näkösuojan asentaminen ulko-oveen on yleistä niin omakotitaloissa kuin rivitaloissa. Olemme asentaneet näkösuojakalvoa useisiin kohteisiin jossa ovessa on neliskanttiset tai pyöreät ikkunat ja mahdollisesti myös oven vieressä oleva oven korkuinen ikkuna.
Näkösuojakalvolla tarkoitetaan näissä tapauksissa pääasiassa maitolasikalvoa (kutsutaan myös nimellä hiekkapuhalluskalvo tai huurrekalvo). Kalvo on valkoinen ja päästää lävitseen valoa, mutta kalvon läpi ei kuitenkaan näe. Korkeitaan voit erottaa, että lasin takana on jotain, mutta et saa selvää mitä.
Näkösuoja kylpyhuoneeseen
Yksi yleisimmistä paikoista näkösuojakalvoille on kylpyhuoneen ikkuna. Näkösuojakalvoja asennetaan usein myös kylpyhuoneen oveen, kun ovessa olevaan lasiin on tehtaalla asennettu näkösuojaksi vain muutama kapea raita. Kalvoksi valitaan normaalisti maitolasikalvo, mutta jos haluat esimerkiksi oven peilaavan hieman, niin ovessa voi käyttää myös auringonsuojakalvoa. Huomaa, että kalvo peilaa aina sillä puolella enemmän, jossa on enemmän valoa. Sisätiloissa valon määrää on onneksi helppo säädellä eri huoneissa.
Saunan ikkunan näkösuoja
Saunan ikkunoissa on käytetty minkälaista näkösuojakalvoa tai auringonsuojakalvoa tahansa. Kevyesti peilaava tai tummentava kalvo on ollut yleisin vaihtoehto saunoissa kun kyse on omakotitaloista, mutta kerrostalojen saunojen ikkunoihin asennetaan normaalisti huurrekalvot.